Oudere man die op een ligfiets rijdt

Hoe is het om te leven met DBS?

Hier vindt u de antwoorden op de vijf meest dringende vragen over DBS.

Vind een arts

Diepe hersenstimulatie / Wat is DBS? / Hoe is het om te leven met DBS?

Hoe voelt DBS?

Tijdens de eerste programmering kunt u een tintelend gevoel ervaren. Dit helpt bij het vinden van uw ideale instellingen. Na afloop merken de meeste patiënten het apparaat nauwelijks op, hoewel sommige patiënten een lichte tinteling in hun arm of been of lichte spanning in gezichtsspieren ervaren, die vaak afnemen.


Hoe snel verloopt het herstel na de operatie?

De herstelperiode na ontslag uit het ziekenhuis is relatief kort als u na de operatie in het ziekenhuis geen complicaties ondervindt. Zorg dat uw wonden altijd schoon en droog zijn, houd er rekening mee dat uw hoofd achter uw oor, langs uw hals en in uw borst een paar dagen of weken gevoelig zal zijn en mogelijk pijn zal doen. Pijn na een operatie kan met een milde pijnstiller worden behandeld. Praat er daarom over met uw DBS-team als u ongemak ondervindt.


Kan ik stoppen met mijn medicatie na een DBS-operatie?

Soms kan een succesvolle DBS-operatie leiden tot een afname van uw medicatie en mogelijk tot vermindering van de bijwerkingen, hoewel de behandeling niet is bedoeld om uw medicatie te vervangen.


Kan ik reizen met een DBS-apparaat?

Ja, u kunt reizen met uw DBS-systeem. Metaaldetectoren, röntgenapparaten, beveiligingsscanners en andere beveiligingsapparatuur beschadigen het implantaat niet, maar kunnen onbedoelde stimulatie veroorzaken. Het implantaat kan ook de alarmen van metaaldetectoren activeren, dus we raden u aan om uw patiëntenidentificatiekaart altijd bij de hand te houden. Als u naar het buitenland reist, hebt u mogelijk een adapter voor het stopcontact nodig om uw systeem op te laden.


Kan ik een MRI-scan ondergaan?

Ja, u kunt een MRI ondergaan als uw DBS-apparaat een Vercise Gevia, Vercise Genus P16 of Vercise Genus R16 is. Met deze apparaten is onder de juiste omstandigheden een MRI van het hele lichaam mogelijk.** Het is echter belangrijk dat u uw DBS-team op de hoogte stelt van elk medisch onderzoek, zoals MRI, omdat er moet worden gekeken of u in aanmerking komt voor een MRI (bv. vanwege de elektroden en verlengdraden die zijn geïmplanteerd, de positie van de batterij). Uw batterij moet tijdens de gehele duur van het onderzoek in de MRI-modus staan. Dit doet het medisch team met behulp van uw afstandsbediening.


Hoor het van andere patiënten

 

Zoeken
Explore real stories

Hebt u nog meer vragen?

Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft over het hele DBS-traject.

Naar Veelgestelde vragen
FAQs about your DBS journey

“Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en niet bedoeld voor medische diagnoses. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific doet geen uitspraken over de medische voordelen die in deze informatie zijn opgenomen. Boston Scientific raadt u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen over alle zaken die verband houden met uw gezondheid.”

LET OP: Volgens de wetgeving kunnen deze hulpmiddelen uitsluitend door of op voorschrift van een arts worden gekocht. Indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen en instructies voor gebruik vindt u op het productetiket van elk hulpmiddel of op www.IFU-BSCI.com. De getoonde producten zijn alleen bedoeld ter INFORMATIE en zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop in bepaalde landen. Dit materiaal is niet bestemd voor gebruik in Frankrijk.