Ouder stel dat een wandeling op het strand maakt

De behandeling big essentiële tremor

Wij leveren een unieke, gepersonaliseerde therapie, diepe hersenstimulatie genoemd, die u uw leven teruggeeft.

Vind een arts

Wat is essentiële tremor?

Essentiële tremor is een bewegingsstoornis gekenmerkt door onbeheersbaar trillen, of 'beven', in verschillende delen en aan verschillende zijden van het lichaam. Veelvoorkomende gebieden die getroffen worden zijn het hoofd, de larynx, de tong, de kin, de armen en handen. Het onderlichaam wordt zelden aangetast. Essentiële tremor komt vaker voor dan de ziekte van Parkinson: uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 mensen boven de veertig jaar essentiële tremor heeft.1


Oorzaken van een essentiële tremor

De exacte oorzaak van de essentiële tremor is niet bekend, maar men denkt dat er na verloop van tijd een verandering in de thalamus optreedt. De thalamus is een structuur in de hersenen die spieractiviteit coördineert en controleert. De meeste gevallen zijn genetisch erfelijk, en het komt vaker voor bij ouderen.


Symptomen van essentiële tremor

De symptomen kunnen per persoon verschillen. Als het uw dagelijkse activiteiten verhindert, moet u dit bespreken met uw huisarts en kunt u vragen om een verwijzing naar een specialistisch team voor bewegingsstoornissen. 

Tremor

Angst

Stemtrilling

De symptomen omvatten:

 • Onbeheersbare trilling, soms alleen voor korte perioden
 • Trillende stem
 • Knikkend hoofd
 • Tremors die verergeren tijdens perioden van emotionele stress
 • Tremors die verergeren met beweging omhoog, zoals wanneer u een kopje thee oppakt
 • Tremor die vermindert met rust
 • Evenwichtsproblemen (in zeldzame gevallen) 

Behandeling van essentiële tremor

De huidige beschikbare behandelingen voor essentiële tremor zijn symptomatisch en niet curatief. Dit betekent dat de ernst van essentiële tremor kan worden verminderd, maar dat de tremor niet zal worden genezen.2 Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die u kunt krijgen voorgeschreven; samen met het team dat gespecialiseerd is in bewegingsstoornissen wordt naar de beste oplossing voor u gezocht.

Medicijnen

Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt voor essentiële tremor. Het geneesmiddel kan de ernst van de tremor mogelijk verminderen. Praat met uw specialistische team over de mogelijke behandelingen om een geïndividualiseerde therapie tot stand te brengen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie ter verbetering van de coördinatie en spierbeheersing kan nuttig zijn. Uw specialistische team zal u adviseren om aeroob zo fit mogelijk te zijn teneinde in aanmerking te komen voor een DBS-operatie. 

Operatie

 • Diepe hersenstimulatie is een chirurgische ingreep die is ontwikkeld om motorische symptomen te beheersen en tegelijkertijd de hoeveelheid medicatie te verminderen. DBS gebruikt een hulpmiddel dat qua grootte en vorm vergelijkbaar is met een pacemaker. Het stuurt signalen naar uw hersenen om de symptomen van bewegingsstoornissen te helpen beheersen. Uw chirurg plaatst een of twee draden (de leads) in de hersenen.
 • Vervolgens worden de leads aangesloten op de stimulator, en wordt de stimulator onderhuids op uw borst of uw buik geplaatst. Bij pediatrische patiënten wordt de stimulator vaak in de buik ingebracht. Als de stimulator ingeschakeld wordt, produceert deze milde elektrische impulsen die een specifiek doel in de hersenen stimuleren.
 • De stimulatie kan helpen de onjuiste signalering in de hersenen te reguleren, waardoor sommige van de symptomen van bewegingsstoornis worden verbeterd. Voor veel mensen zouden dagelijkse activiteiten die voorheen onmogelijk waren geweest weer haalbaar worden. 

Ontdek hoe diepe hersenstimulatie werkt

 • Overleg altijd met uw arts om te zien of dit een behandeling voor u kan zijn.
 • Uw specialistische team zal u adviseren om zo fit mogelijk te zijn om in aanmerking te komen voor een DBS-operatie.

Diepe hersenstimulatie voor essentiële tremor

Kom ik hiervoor in aanmerking?

Groen stoplicht

U kunt een potentiële kandidaat zijn als het volgende voor u geldt:

 • Bij u is de diagnose van essentiële tremor gesteld
 • U bent met verschillende geneesmiddelen behandeld zonder dat dit veel heeft geholpen of u hebt last van bijwerkingen van het geneesmiddel. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid, duizeligheid, denkproblemen
 • Uw kwaliteit van leven wordt beïnvloed door de tremor
 • U kunt veel dagelijkse activiteiten niet uitvoeren

Zoek een arts bij u in de buurt

Zoeken
Find your nearest physician

Wie kan u helpen met uw essentiële tremor?

Blijf op de hoogte van al het onderzoek en alle informatie over steun voor mensen met een tremor. Om de bekendheid en het begrip te vergroten, neemt Boston Scientific actief deel aan maatschappelijke voorlichting en onderhoudt Boston Scientific uitstekende relaties met plaatselijke organisaties die actief zijn op het gebied van essentiële tremor.

Er is momenteel geen Nederlandse patiëntenvereniging specifiek voor patiënten met essentiële tremor. Uitgebreide informatie over essentiële tremor is, in het Engels, te vinden op de website van de Britse National Tremor Foundation of via een van de volgende patienten vereningen

1. Patiëntenverenigingen. Essentiële Tremor. Geraadpleegd maart 2023. https://neuromodulatie.net/patientenverenigingen/
2. National Tremor Foundation. Medicatie & Behandeling. Geraadpleegd maart 2023. https://tremor.org.uk/medication-treatments

“Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en niet bedoeld voor medische diagnoses. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific doet geen uitspraken over de medische voordelen die in deze informatie zijn opgenomen. Boston Scientific raadt u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen over alle zaken die verband houden met uw gezondheid.”

LET OP: Volgens de wetgeving kunnen deze hulpmiddelen uitsluitend door of op voorschrift van een arts worden gekocht. Indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen en instructies voor gebruik vindt u op het productetiket van elk hulpmiddel of op www.IFU-BSCI.com. De getoonde producten zijn alleen bedoeld ter INFORMATIE en zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop in bepaalde landen. Dit materiaal is niet bestemd voor gebruik in Frankrijk.