Oude klusjesman die met hout werkt

Wat is diepe hersenstimulatie?

Ontdek wat DBS inhoudt en hoe het kan helpen bij de behandeling van bewegingsstoornissen

Vind een arts

Hoe kan DBS me helpen?

Voor DBS wordt een medisch apparaatje in uw lichaam geïmplanteerd, met leads geïmplanteerd in de hersenen, dat specifieke delen van de hersenen stimuleert. 

Oudere vrouwen met een ijsje

DBS is geen remedie, maar de stimulatie kan helpen om veel van de dagelijkse symptomen te verbeteren en kan ook betekenen dat u minder vaak medicatie hoeft te gebruiken of de dosering ervan kunt verminderen.

Omdat uw medicatie kan worden verminderd, zou ook een aantal van de medicatiegerelateerde bijwerkingen, zoals motorische fluctuaties (AAN-UIT-toestand) en onvrijwillige bewegingen (ook wel dyskinesie genoemd) kunnen verminderen. Voor mensen met dystonie, essentiële tremor of de ziekte van Parkinson kan DBS-therapie enkele van de symptomen verminderen en het dagelijks leven verbeteren.


Hoe werkt diepe hersenstimulatie?


De operatie voor diepe hersenstimulatie

Is de procedure veilig?

Hoewel er risico's zijn bij elke operatie, is DBS geen nieuwe therapie. Voor veel mensen met Parkinson, dystonie en essentiële tremor is DBS-therapie een normaal onderdeel van het behandelingstraject.Meer dan een kwart eeuw aan klinische studies en patiëntervaringen hebben de veiligheid en effectiviteit van de behandeling van Parkinson, dystonie en essentiële tremor met DBS getest. Honderdduizenden patiënten zoals u ondervinden al de voordelen.

Dr. Jens Volkmann, MD Phd, voorzitter en hoogleraar Neurologie aan de Universiteit van Würzburg (Duitsland) en wereldwijd opinieleider in DBS, bespreekt de veiligheid van diepe hersenstimulatie.


Is DBS effectief?

Niet alle patiënten met een bewegingsstoornis worden op dezelfde manier door de ziekte getroffen. De ernst, het type en de herhaling van elk symptoom zullen per persoon verschillen. Evenals de reactie op de DBS-behandeling. Maar heel vaak staat DBS patiënten met een bewegingsstoornis toe om de hoeveelheid geneesmiddelen die zij gebruiken te verminderen en vrij van storende bijwerkingen, zoals ongecontroleerde bewegingen, incontinentie en humeurigheid te leven.

Pictogram Patiënttevredenheid

Patiënttevredenheid 96%

Als ze de kans kregen, zou 96% van de DBS-patiënten ervoor kiezen het opnieuw te doen.1

Pictogram AAN-tijd

Meer "AAN-tijd"

DBS biedt ongeveer 8 tot 10 uur "AAN-tijd", waardoor u de beheersing over uw leven verkrijgt zonder rigiditeit of bevriezing.2,3,4

Pictogram Blijvende resultaten

Blijvende resultaten

Duidelijke verbeteringen in de motoriek houden ten minste 5 jaar aan.4


Oudere vrouw die op een smartphone kijkt

Wat is het traject voor DBS?

Uw DBS-traject bestaat uit 5 fasen, dus het hele traject kan van begin tot eind wel even duren. Uw specialistische team biedt u tijdens en na uw DBS-traject ondersteuning.

Pictogram Optie verkennen

1. Verken de mogelijkheden

De eerste stap van uw traject is om te bepalen of u een geschikte kandidaat zou kunnen zijn. Praat met uw dichtstbijzijnde kliniek Neurologie om te zien of DBS een oplossing voor u is, of vraag een verwijzing van uw huisarts om een neuroloog te spreken die is gespecialiseerd in bewegingsstoornissen. 

Pictogram Beoordeling voor DBS-operatie

2. Onderga een beoordeling voor een DBS-operatie

In deze fase doorloopt u een reeks grondige screenings om er zeker van te zijn dat u een goede kandidaat bent voor DBS. Dit kan bestaan uit een neurologische consult, AAN/UIT-tests, een neuropsychologische evaluatie, een algemene gezondheidsscreening, beeldvorming van de hersenen en routinematig laboratoriumwerk.

Pictogram Lead-implantatie

3. Operatie voor implantatie van de leads

De eerste stap in het chirurgisch proces is het plaatsen van de leads in de hersenen. Tijdens de operatie kan de specialist tests uitvoeren om er zeker van te zijn dat de leads goed zijn geplaatst door u te vragen uw armen en benen te bewegen of andere eenvoudige bewegingen te maken. Andere chirurgen voeren het onderzoek uit terwijl u slaapt. De ingreep kan variëren van een lengte van 4 tot 8 uur. Daarna moet u naar verwachting ten minste een nacht in het ziekenhuis blijven voor monitoring.

Pictogram Stimulatorimplantatie

4. Implantatie van de stimulator

Dit is een chirurgische ingreep die kan plaatsvinden op het moment dat de leads worden geïmplanteerd of een aantal weken daarna. Wanneer de stimulator wordt geïmplanteerd, wordt u onder algehele anesthesie gebracht en wordt de stimulator via de verlengdraad aangesloten op uw leads.

Pictogram Programmering

5. Programmering en optimalisatie

Na de operatie en het herstel wordt uw DBS-systeem aangezet en worden de stimulatie-instellingen voor u aangepast. In de maanden na de implantatie werkt u nauw samen met uw specialistische team om aanpassingen door te voeren in uw stimulatie-instellingen en uw medicatie, zodat uw symptomen optimaal beheerst worden.

Nazorg

  • DBS kan een levensveranderende ervaring zijn, maar dat gebeurt niet een-twee-drie. Het kan een paar maanden tot wel een jaar duren voordat uw specialistische team de apparaatinstellingen en medicatie heeft aangepast aan uw unieke behoeften. 
  • Na de operatie worden er regelmatig postoperatieve poliklinische beoordelingen uitgevoerd, met name in het eerste jaar, door een gespecialiseerd bewegingsstoornisteam dat uw stimulatieprogramma optimaliseert. Nadat de optimale respons op uw DBS-systeem is vastgesteld, bent u minder afhankelijk van consultancy-afspraken, en zijn er minder follow-upafspraken. U krijgt zorginstructiespakketten, zoals 'Hoe laad ik mijn apparaat opnieuw?'. U vindt alle brochures hier
  • Maar onthoud altijd dat uw specialistische team u kan helpen en u begeleidt: zelfs als u een optimale respons op uw DBS-systeem hebt bereikt, staan wij altijd voor u klaar.

Verwachte doelen

Zoals bij alle operaties is er altijd een zekere mate van risico op complicaties, en het is belangrijk om te onthouden dat dit niet voor iedereen een oplossing is. Uw specialistische team zal met u samenwerken om de beste behandeling en uw persoonlijke doelen voor de DBS-operatie te begrijpen. Het is belangrijk om eraan te denken dat ondanks de moeite van uw specialistische team om de beste behandeling te selecteren die voor u is aangepast, patiënten niet allemaal hetzelfde resultaat ervaren. DBS is geen remedie, maar kan u helpen een betere kwaliteit van leven te bereiken.

Denk aan het volgende: 

  • DBS-doelen: Voordat u aan het DBS-traject begint, is het belangrijk om DBS-doelen te formuleren die realistisch en haalbaar zijn. U werkt nauw samen met uw specialistische team om deze doelen te bepalen. Het kan enige tijd duren voordat de beste therapie voor u is bereikt.
  • Doelformulering voor ouders en verzorgers: Ouders en verzorgers worden betrokken bij de formulering van de doelen.
  • Goedgekeurd voor DBS: Nadat u bent geaccepteerd voor een DBS-operatie, bespreek uw specialistische team de risico's en voordelen van een DBS-operatie.

Uw verwachtingen temperen:

  • DBS is niet in staat uw spraak, balans of cognitieve functie te corrigeren. 
  • Na de DBS-operatie zult u waarschijnlijk naast uw behandeling ook medicijnen krijgen. Deze worden echter langzaam verminderd naarmate uw stimulatie door het apparaat toeneemt. Voor de meeste patiënten is er een verwachte daling van medicatie van ten minste 30% *

Hoe is het om te leven met DBS?

 

Verkennen
Find your nearest physician

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft over het hele DBS-traject.

Naar Veelgestelde vragen
FAQs about your DBS journey

Literatuur:
1. Knoop et al. Bridging the gap in patient education for DBS surgery for Parkinson’s disease. Parkinson’s Disease. 2017. 2017: 1-6.
2. Okun et al. Subthalamic deep brain stimulation with a constant current device in Parkinson’s disease: An open-label, randomised, controlled trial. Lancet Neurology. 2012. 11: 140 – 149.
3. Timmerman et al. Multiple-source current steering in subthalamic nucleus deep brain stimulation for Parkinson’s disease (the VANTAGE study): a non-randomized, prospective, multi-centre, open label study. Lancet Neurology. 2015. 14: 693 – 701.
4. Krack et al. Five-year follow up of bilateral stimulation of the subthalmaic nucleus in advanced Parkinson’s disease. N Eng J Med. 2003. 349: 1925 – 1934.
* Vitek JL, Jain R, Chen L, et al. Subthalamic nucleus deep brain stimulation with a multiple independent constant current-controlled device in Parkinson’s disease (INTREPID): a multicenter, double-blind, randomised, sham-controlled study. Lancet Neurology. 2020;19(6):491‐501. doi:10.1016/S1474-4422(20)30108-3

“Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en niet bedoeld voor medische diagnoses. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific doet geen uitspraken over de medische voordelen die in deze informatie zijn opgenomen. Boston Scientific raadt u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen over alle zaken die verband houden met uw gezondheid.”

LET OP: Volgens de wetgeving kunnen deze hulpmiddelen uitsluitend door of op voorschrift van een arts worden gekocht. Indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen en instructies voor gebruik vindt u op het productetiket van elk hulpmiddel of op www.IFU-BSCI.com. De getoonde producten zijn alleen bedoeld ter INFORMATIE en zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop in bepaalde landen. Dit materiaal is niet bestemd voor gebruik in Frankrijk.