Oude dame speelt met kleinzoon

Voor wie is diepe hersenstimulatie bestemd?

Meer informatie over bewegingsstoornissen, hoe ze worden gediagnosticeerd en welke behandelingsopties beschikbaar zijn.

Vind een arts

Diepe hersenstimulatie / Voor wie is DBS bestemd?

Bewegingsstoornissen

Bewegingsstoornissen zijn neurologische aandoeningen die van invloed zijn op het vermogen van het lichaam om beweging te beheersen of te beginnen. Bewegingsstoornissen kunnen moeilijkheden veroorzaken bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zelfs bij het aankleden, een kopje koffie drinken of een pen gebruiken. De drie meest voorkomende bewegingsstoornissen zijn de ziekte van Parkinson, dystonie en essentiële tremor.


Diagnose en behandeling

Als u denkt dat u last hebt van een bewegingsstoornis, zal uw huisarts u waarschijnlijk naar een neuroloog verwijzen. Deze voert een algemeen lichamelijk onderzoek uit. Waarschijnlijk is nader technisch onderzoek nodig, zoals:

  • Elektrofysiologische onderzoek
    Neurografie, elektromyografie, 'sensory evoked potentials', MEP- of tremoranalyse,
  • Onderzoek van de liquor om een infectie uit te sluiten,
  • Beeldvormingsprocedures zoals computertomografie en MRI om structurele veranderingen in de hersenen of het ruggenmerg op te sporen.

Het kan zijn dat deze onderzoeken alleen mogelijk zijn in een gespecialiseerde instelling of kliniek. Uw neuroloog zal u hierover adviseren en u indien nodig doorverwijzen.

  • De diagnose van met name de ziekte van Parkinson is een diagnose van exclusie, wat betekent dat ziekten met vergelijkbare symptomen eerst als oorzaak van het probleem moeten worden uitgesloten. Daarnaast wordt meestal gecontroleerd of de persoon in kwestie reageert op de medicatie voor de ziekte van Parkinson (zoals levodopa) en deze de symptomen verbetert.

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de symptomen na verloop van tijd ernstiger worden en na een bepaald punt niet meer alleen met medicatie kunnen worden beheerst.

Gelukkig is er nog een behandelingsoptie in de vorm van diepe hersenstimulatie (DBS).

Er is een ideaal "venster" voor DBS-therapie – en een moment dat het te laat is om de procedure te ondergaan. Over het algemeen is de beste tijd om met de DBS-behandeling te beginnen wanneer u nog steeds reageert op levodopa, maar niet langer in staat bent om motorische symptomen onder controle te houden met medicatie alleen. Dit moment verschilt per persoon, maar valt ongeveer vier jaar na de diagnose.1

Zoek een arts bij u in de buurt

 

Zoeken
Find your nearest physician

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft over het hele DBS-traject.

Naar Veelgestelde vragen
FAQs about your DBS journey

1. Engl J Med 2013; 368:610-622 DOI: 10.1056/NEJMoa1205158

“Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en niet bedoeld voor medische diagnoses. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific doet geen uitspraken over de medische voordelen die in deze informatie zijn opgenomen. Boston Scientific raadt u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen over alle zaken die verband houden met uw gezondheid.”

LET OP: Volgens de wetgeving kunnen deze hulpmiddelen uitsluitend door of op voorschrift van een arts worden gekocht. Indicaties, contra-indicaties, waarschuwingen en instructies voor gebruik vindt u op het productetiket van elk hulpmiddel of op www.IFU-BSCI.com. De getoonde producten zijn alleen bedoeld ter INFORMATIE en zijn mogelijk niet goedgekeurd voor verkoop in bepaalde landen. Dit materiaal is niet bestemd voor gebruik in Frankrijk.